20.03.18

20 березня – Міжнародний день щастя



У 2012 році ООН проголосила 20 березня Міжнародним днем щастя з метою підтримати ідею про те, що прагнення до щастя є загальним почуттям для всіх людей нашої планети. Також, на думку засновників Дня, сьогоднішнє свято покликане показати, що щастя є однією з основних цілей людства, у зв’язку з чим засновники закликають всі країни направити зусилля на поліпшення добробуту кожної людини.
  Ця дата астрономічного року відзначається щорічно в день перетину Сонцем небесного екватора. Саме тоді тривалість дня дорівнює ночі. У різні роки дата і час весняного рівнодення може бути різними.
   Від сьогодні по-справжньому прокидається природа. Цьому несказанно раділи наші пращури, а дівчата водили хороводи й співали гаївки та веснянки.
   До речі, варто придивитися й до природи. За давніми народними прикметами, сонячне весняне рівнодення обіцяє тепле літо, морозний день попереджає, що холоди відступлять ще не скоро і ще 40 днів будуть заморозки. Снігова заметіль обіцяє хороший врожай хліба та овочів.


Моменти рівнодення настають у звичайний рік на 5 год. 48 хв. 46 сек. пізніше, ніж у попередній, а у високосний — на 18 год. 11 хв. 14 сек. раніше.
    Отже, 20 березня 2018 року, о 18:15 за київським часом (або о 16:15 за Гринвічем)починається весняне рівнодення, тобто астрономічна весна. І з кожним днем світловий день буде швидко збільшуватись, а ніч - швидко зменшуватись.